Založ si blog

Rodičia školopovinných detí – ako si zachovať dôstojnosť?

Manipulácie a zavádzanie zo strany štátnych orgánov pokračuje aj na začiatku školského roka.

Aj Vy ste dostali v týchto dňoch výzvu podobného znenia?:

 

„Vážení rodičia, zákonní zástupcovia, plnoletí študenti,
nástup všetkých študentov do školy je 5. septembra 2022 o 9,00 hodine.
Dovoľujeme si Vás upozorniť na povinnosť predložiť pri nástupe dieťaťa/študenta do školy „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, ktoré nájdete v prílohe ( pre žiakov 1.ročníka a prímy), resp. v elektronickej podobe cez EduPage( pre ostatných študentov).
Ďakujeme za porozumenie
Vedenie …“

Doplnený o citáty, či parafrázy z dokumentu „Zelená otvoreným školám v školskom roku 2022/2023“, ktorý vydalo MŠVVaŠ SR:

„Dokument „Zelená otvoreným školám“, vydaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR vydaný 15. 8. 2022 vychádza z platných zákonov, uznesení vlády SR, vyhlášok a rozhodnutí Úradu verejného zdravotníctva SR. Dokument je záväzný pre všetky základné a stredné školy.“

„Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti sa predkladá s cieľom zabezpečiť bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach za účelom zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia detí a žiakov podľa §152 písmeno c)zákona č. 245/2008 Z.z.“

Zákonný zástupca je povinný v septembri pri nástupe do školy predložiť písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti svojho syna/ dcéry.

Zákonný zástupca predkladá písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti svojho syna/ dcéry po každom prerušení dochádzky žiaka /žiačky, ktoré trvá 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní. Víkendy a sviatky sa nepočítajú.

V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, dieťa/žiak, žiačka sa považuje za príznakového a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať.“

 

Ide z pohľadu štátnych orgánov o ďalšiu manipuláciu s nami, rodičmi, či zákonnými zástupcami školopovinných detí pod rúškom Covid pandémie. Dajme bokom fakt, že spomínaný dokument neobsahuje ani podpis Ministra školstva SR. Dokument sa odvoláva na platné zákony (školský zákon), vyhlášky ÚVZ SR (33/2022 a 35/2022) a mnohé ďalšie právne predpisy, hrou so slovíčkami ukladá zákonným zástupcom neexistujúce povinnosti.

V dokumente, na strane 1 sa v časti „Bezpríznakovosť“ uvádza:

„Rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka (Príloha č.1).

V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, dieťa/žiak sa považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Ak dieťa/žiak neprišiel v sprievode rodiča do školy a nepredložil „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, je potrebné dieťa/žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.“

 

Formuláciu „Rodič predkladá“ vedenia škôl interpretujú ako „Zákonný zástupca je povinný“, pričom zákonný zástupca „občan“ by márne hľadal túto povinnosť v zákonoch, či vyhláškach. Nasleduje vyhrážka, že ak rodič takéto vyhlásenie nepredloží, bude jeho dieťa umiestnené do izolačnej miestnosti. V tomto prípade nad rámec zákona, či platných vyhlášok ÚVZ SR definuje príznakové dieťa a umožňuje  izolovať zdravé dieťa, bez príznakov ochorenia a znemožniť mu tak výchovno-vzdelávací proces. Samotná vyhláška 33/2022 definuje len izoláciu osôb pozitívnych na ochorenie a to iba v domácom prostredí, nie osôb bez príznakov ochorenia len preto, že o nich zákonný zástupca písomne nevyhlási, že sú bez príznakov ochorenia.

Tu zavádzanie zákonných zástupcov zo strany štátnych orgánov nekončí. Samotné vyhlásenie školy „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ uvádza nasledujúcu povinnosť:

„Podľa § 144 ods.7 písm. d) zákona č.245/2008 Z. z. vyhlasujem, že: (označte „X“)”:

□ dieťa/žiak nemá ani jeden z nasledujúcich príznakov: neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, známky ochorenia dýchacích ciest (nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie), známky ochorenia tráviaceho traktu (bolesť brucha, vracanie, hnačka),

□ všeobecným lekárom pre deti a dorast a ani na základe vyhlášky ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k izolácií osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 a karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie, nie je dieťaťu/žiakovi nariadené karanténne opatrenie.

Ministerstvo sa odvoláva na paragraf zákona, ktorý definuje v odseku 7. povinnosti zákonných zástupcov. Avšak písm. d) ukladá zákonnému zástupcovi nasledujúcu povinnosť:

„Zákonný zástupca dieťaťa alebo žiaka alebo zástupca zariadenia je povinný informovať školu alebo školské zariadenie o zmene zdravotnej spôsobilosti jeho dieťaťa, jeho zdravotných problémoch alebo iných závažných skutočnostiach, ktoré by mohli mať vplyv na priebeh výchovy a vzdelávania“

V komentovanom znení zákona „Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) Komentár“ z roku 2016,  autori „Zdenko Krajčír, Jana Mlsnová, Žaneta Surmajová“ odôvodňujú tento § zákona takto:

„Ak by zákonný zástupca napríklad neinformoval o zmenách zdravotného stavu dieťaťa, dôsledkom takéhoto konania by pri výchovno-vzdelávacom procese mohlo dôjsť k poškodeniu zdravia dieťaťa.“

Tento záujem dieťaťa sledovali autori zákona a nie uložiť zákonnému zástupcovi povinnosť potvrdzovať /vyhlasovať skutočnosť, že je jeho dieťa zdravé.

 

Uráža ma takéto napĺňanie zákona zo strany štátnych orgánov, táto neustála manipulácia, ohýbanie zákonov, vynucovanie nezmyselných opatrení a vyhrážky. Trvá to od začiatku pandémie skoro 3 roky.

 

Vzťah občana zo štátom by mal byť založený v prvom rade na dôvere. A taký by mal byť aj vzťah rodiča a školy. Veď je predsa prirodzené, že rodič nechá svoje dieťa s príznakmi respiračného ochorenia doma a informuje školu o jeho zmenenom zdravotnom stave, ktorý mu neumožňuje prezenčne študovať. Navyše by jeho prítomnosť v škole mohla ohroziť zdravie ostatných spolužiakov. Ak by predsa len túto zmenu zdravotného stavu zákonný zástupca u svojho dieťaťa prehliadol, či ignoroval, tak práve dieťa s príznakmi ochorenia by mala škola riešiť, „izolovať“, zabezpečiť, aby sa dostalo k lekárovi. A nie riešiť  zdravé dieťa „neposlušného“ rodiča.

Vzťah občana zo štátom je v základnom zákone štátu, Ústave SR, ktorej 30 rokov si v týchto dňoch pripomíname. A je vymedzený takto:

Čl. 2

(1) Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo.

(2) Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon.

(3) Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá.

Dokedy nás budú naši súčasní zástupcovia nútiť konať pod rúškom pandémie to, čo nie je zákonom uložené?

Ako si môžem ako rodič, zákonný zástupca zachovať v tejto situácii dôstojnosť tak, aby moje dieťa mohlo chodiť aj naďalej do školy?

Čo nám ukázalo „Hovorme spolu“?

03.11.2021

S veľkým záujmom som si pozrel prvý diel „rozhovorov“ iniciatívy bratov Matyinkovcov z Maduaru “Hovorme spolu”. Celú iniciatívu sledujem od okamihu ako som sa o nej dozvedel a plne ju podporujem. Informácie, ktoré v priebehu tých troch hodín zazneli boli v každom prípade doplnkom k vytvoreniu celistvého obrazu k jednotlivým v relácii nastoleným témam. Ďakujem [...]

PREČO SÚ OPATRENIA ÚVZ SR PRÁVNE NULITNÉ?

30.09.2020

Vláda vyhlásila od 12. marca 2020 od 6:00 hod Mimoriadnu situáciu v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II. stupňa z dôvodu ochorenia COVID-19 na území SR podľa § 8 zákona č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane. Inšpirovaný právnou analýzou JUDr. Adriany Krajníkovej „Žiadosť o zdržanie sa protiprávneho konania a výzva o zastavenie vydávania a výkonu [...]

Sú PCR testy efektívnou prevenciou pri riadení pandémie?

27.09.2020

Včera a dnes som prešiel zaujímavou skúsenosťou. V novinkách na Facebooku mi pristál príspevok od slovenského vedca, Pavla Čekana, producenta našich slovenských PCR testov. Vo svojom príspevku zverejnil článok „Can people spread the coronavirus if they don’t have symptoms“? 5 questions answered about asymptomatic COVID-19“ s cieľom upriamiť pozornosť na fakt, [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

René Števánka

Som tak ako Vy volič, daňový poplatník, ktorému nie je ľahostajné aké Slovensko zanecháme našim deťom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 18223x
Priemerná čítanosť článkov: 2603x

Autor blogu

Kategórie